A Gault&Millau étteremkalauz a világ egyik legnagyobb presztízsű szakmai kiadványa. A kalauzt két francia újságíró és gasztrorajongó, Henri Gault és Christian Millau alapította 1965-ben. Az ő kettősük jelentős szerepet töltött be a francia nouvelle cuisine népszerűsítésében. Az újító irányzat a könnyedséget hangsúlyozta a nehéz szószokkal dolgozó, régies konyhai stílussal szemben. Előtérbe helyezte továbbá a friss alapanyagok használatát és a kreatív, szemet gyönyörködtető tálalást.
Egy új korszak indult ezzel a tradicionális francia konyha történetében. A nouvelle cuisine irányelveire épülő Gault&Millau étteremtesztelési hitvallása pedig az elmúlt közel 60 év során folyamatosan igazodik a kor igényeihez és elvárásaihoz.
A Gault&Millau étteremkalauz egyik fontos alapelve, hogy nem csak a már befutott, híres séfek munkásságát ismeri el, hanem a feltörekvő új tehetségek felfedezését is segíti. A kalauzban megjelenő értékelések fontos célja, hogy ösztönözzék a fejlődést és innovációt a helyi éttermi életben, és a kötetben angol nyelven is szereplő étteremajánlók megszólítsák a külföldi étterembe járó közönséget is.
A több mint fél évszázados munka eredményeként a Gault&Millau a nemzetközi gasztronómiai színtér egyik legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát. Világszerte közismert tény, hogy az étteremkalauzban való szereplés nemzetközi presztízst és szakmai elismerést jelent.